söndag 17 april 2016

Att reflektera kring sin egen arbetsinsats och hur man blir bättre i matematik

I fredags så hade vi  prov på procent med fokus på förmågorna Problemlösning, Kommunikation och Resonemang. Jag tror att jag är lika spänd inför hur det har gått som eleverna själva. Men det har gått bra. Tror verkligen på att arbeta längre med varje arbetsområde och försöka att betona att det är förmågorna som är viktiga. Ett problem med dagens upplägg med matematiken på skolan är de korta lektionerna. Fyra lektioner alá 40 minuter tvingar inte lärarna att tänka utanför the box. Man blir gärna fast och räkna bara i matteboken. Jag hade personligen gärna sett att fördelning blev 80+60+20. Då kunde man lägga genomgångar på 20 minuters lektionen. Praktiskt moment/ta ansvar för den förmågan just du måste utveckla på 80 minuten och räknandet i boken på 60 minuten.

Proven är nu rättade men istället för att bara säga "du ligger på ett C" osv så tänkte jag se om eleverna själva kunde se var de ligger just nu. Nästa vecka så ska de först ensamma fylla i detta dokumentet , sedan diskutera det med grannen för att sist i grupp sammanfatta  hur man kan bli bättre på en viss förmåga.

Att själv bli medveten om VAD man måste utveckla ger en inre drivkraft, ett inre driv. Sedan måste man ge eleverna redskap att öva en viss förmåga. Om en elev måste bli bättre på problemlösning tex så är det lämpligt att gå igenom strategier för problemlösning tex:

1. Skriv av frågan. Vad frågas det efter?
2. Skriv upp all info du får i texten. Leta efter siffror i texten
3. Har du löst ngn liknande uppgift innan? Tex vilket av de "tre fallen" i procent är det här? Vet du det så vet du också hur du ska lösa uppgiften.
4. Du utför ngn form av beräkning sedan.
5. Är svaret rimligt? Kan du testa om ditt svar stämmer? Ska du lösa 15x=45 och får x till 4 så kan du testa om svaret stämmer genom att sätta in värdet på X i ekvationen dvs 15x4 blir det 45?
6. Se din lösning som en uppsats dvs kan du sätta ut några rubriker så att det blir lättare att följa dina tankegångar?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.